گوریلا مارکتینگ یک استراتژی تبلیغاتی است که بر روی تاکتیک های غیرمتعارف بازاریابی متمرکز است. این تاکتیک ها معمولا کم هزینه هستند اما بیشترین نتیجه مثبت را به ارمغان می آورند.
این سبک از تبلیغات تا حد زیادی به قوه تخیل و خلاقیت بالا متکی است. بازاریابی چریکی عبارت است از غافلگیر کردن مصرف کننده، ایجاد تاثیر دائمی بر روی او و ایجاد هیاهوی اجتماعی فراوان.
بازاریابی به شیوه چریکی را می توان نوعی بازاریابی دیجیتال یا سنتی تعریف کرد که حداکثر تاثیر را با استفاده از کمترین منابع ایجاد کرده و بسیار به یادماندنی است. وجود یک عنصر غافلگیرکننده برای انتقال یک پیام جذاب در این شیوه از بازاریابی ضروری است.
این شیوه بازاریابی در مقایسه با اشکال سنتی تر تبلیغات و بازاریابی، تاثیر بسیار ارزشمندتری را در مصرف کنندگان ایجاد می کند. این امر به این دلیل است که هدف بیشتر کمپین های بازاریابی به روش چریکی، گذاشتن تاثیرات ماندگار بر روی مصرف کننده است.
این نوع از بازاریابی برای مشاغل کوچک بسیار ایده آل است. زیرا این نوع از مشاغل نیاز به مخاطبان زیادی دارند و درعین حال نمی توانند هزینه زیادی را صرف جذب مخاطب کنند. همچنین کمپانی های بزرگ از این شیوه بازاریابی در کمپین های مردمی به عنوان راهی برای جذب مخاطب بیشتر استفاده می کنند.
تاریخچه گوریلا مارکتینگ یا بازاریابی چریکی
در سال ۱۹۸۴ جی کنراد لوینسون اصطلاح رسمی Guerilla Marketing را در کتاب خود به همین نام معرفی کرد. لوینسون در کتاب خود روش های منحصربه فردی را برای مبارزه با اشکال سنتی تبلیغات و ایجاد تنوع در آن ها ارائه داد. هدف از بازاریابی چریکی استفاده از روش های نامتعارف برای تبلیغات با بودجه اندک بود.
در این مدت تبلیغات رسانه ای در رادیو و تلویزیون و تبلیغات چاپی در حال گسترش بودند، اما مخاطبان از این شیوه های تبلیغاتی خسته شده بودند و به آن ها توجهی نمی کردند. به همین دلیل لوینسون در کتاب خود پیشنهاد داد که کمپین ها باید تکان دهنده، منحصر به فرد، خشن و هوشمندانه باشند. به این ترتیب مشاغل کوچک شروع به تغییر طرز تفکر خود کردند و با روشی کاملا جدید به این نوع از بازاریابی دست پیدا کردند.
چه زمانی باید به سراغ بازاریابی چریکی برویم؟
اگر شما صاحب یک کسب وکار کوچک هستید که به تازگی راه اندازی شده است، نخستین گام را باید در راستای جذب مخاطبان محلی بردارید. برای این کار می توانید از شیوه های بازاریابی سنتی استفاده کنید.
اما تجربه ثابت کرده که مصرف کنندگان دیگر به کمپین های بازاریابی سنتی اعتماد نمی کنند و یک برند تازه تاسیس برای رسیدن به نتیجه از این طریق، باید هزینه زیادی را صرف کند. بنابراین بهتر است که به گونه ای متفاوت فکر کنید. در اینجا است که گوریلا مارکتینگ می تواند در رشد برند شما تاثیر ویژه ای بگذارد.
مشاغل بزرگ چگونه از بازاریابی چریکی استفاده می کنند؟
بازاریابی به شیوه چریکی مفهومی بود که در ابتدا مشاغل کوچک با بودجه اندک را هدف گرفته بود. اما این موضوع مانعی برای مشاغل بزرگ نشد که از این ایدئولوژی استفاده نکنند. برخی از بازاریابان معتقد هستند شرکت های بزرگ به دلیل اینکه برند تثبیت شده ای دارند و بودجه بسیار زیادی در دسترس آن ها است، نباید از بازاریابی چریکی استفاده کنند.
اما شرکت های بزرگ تر تلاش کردند تا از شیوه های نامتعارف این نوع بازاریابی برای تعریف و تمجید از تبلیغات خود استفاده کنند. این یک ریسک بسیار بزرگ است. زیرا درصورتی که ایده های نامتعارف این نوع بازاریابی به خوبی جواب ندهند، یک ضربه بزرگ به روابط عمومی شرکت وارد شده و شرکت خسارت زیادی را متحمل خواهد شد.
مشاغل کوچک چگونه از گوریلا مارکتینگ استفاده می کنند؟
بازاریابی چریکی یک راه حل مناسب برای مشاغل کوچک و تازه کار است. این شیوه های نامتعارف اگر به خوبی اجرایی شوند، می توانند مخاطبان بسیار زیادی را برای این دست از مشاغل به ارمغان آورند.
از سوی دیگر هزینه این دست از تبلیغات معمولا اندک است. به همین دلیل حتی در صورت مواجه شدن با شکست، ضرر زیادی متوجه این دست از مشاغل نخواهد شد. راه حل های بازاریابی به روش چریکی راه هایی عالی برای جلب توجه مخاطبان، متمایز کردن خود از رقبا و کسب شهرت به عنوان یک برند سرگرم کننده و متفاوت هستند.
انواع تبلیغات چریکی
- بازاریابی محیطی
این شیوه بازاریابی در فضاهای عمومی مانند فرودگاه، اتوبوس، قطار یا رستوران اتفاق میافتد. به این ترتیب هر برند می تواند محصول خود را به طور کاملا مستقیم در مکانی عرضه کند که مخاطب هدف او در همان لحظه در آنجا حضور دارد.
- بازاریابی حسی
در بازاریابی احساسی کمپین های غیرمعمول در قالب المان های بزرگ در محل فروش ظاهر می شوند.
- بازاریابی ویروسی
هدف از این نوع بازاریابی دستیابی به بالاترین سطح ممکن تعامل با گروه هدف در کوتاه ترین زمان ممکن است. در این نوع بازاریابی مصرف کنندگان از طریق دهان به دهان یا اشتراک در صفحه های مجازی، برند را شخصا تبلیغ خواهند کرد.
مزایای بازاریابی به شیوه چریکی
- این شیوه بازاریابی نسبت به تبلیغات کلاسیک بسیار ارزان و کم هزینه است.
- در بازاریابی به شیوه چریکی تخیل مهم تر از بودجه است. در این شیوه بازاریابی تفکر خلاق حرف اول را می زند.
- موفقیت بازاریابی چریکی تا حد زیادی به بازاریابی دهان به دهان متکی است. بازاریابی دهان به دهان یکی از قدرتمندترین سلاح های موجود در زرادخانه بازاریابی به شمار می آید. زیرا تجربه نشان داده که ۹۰ درصد مصرف کنندگان به برندی اعتماد می کنند که دیگران از آن خرید کرده و رضایت دارند.
- بازاریابی به شیوه چریکی می تواند منجر به رشد دائمی شود. این شیوه بازاریابی به دلیل حالت نامتعارفی که دارد موردتوجه رسانه ها و منابع خبری محلی قرار خواهد گرفت. در نتیجه می تواند به عنوان یک بمب تبلیغاتی عمل کند.
- کمپین های بازاریابی چریکی بسیار تعاملی هستند و احساسات افراد را تحت تاثیر قرار می دهند.
- در این نوع تبلیغات شما می توانید آزادانه در مورد مکان و زمان تبلیغات خود تصمیم بگیرید. درنتیجه می توانید به طور مستقیم بازار هدف خود را نشانه بگیرید.
- به دلیل اینکه تبلیغات نامتعارف معمولا در مکان های غیرمنتظره و زمان های غیرقابل پیش بینی ظاهر می شوند، برای بیشتر مردم به یادماندنی هستند.
- تبلیغات چریکی می توانند به ایجاد وجهه مثبت برای برند شما کمک کنند. به این ترتیب شما در ذهن مخاطب به عنوان یک برند هوشمند و منحصربه فرد نقش خواهید بست.
معایب بازاریابی به شیوه چریکی
- استفاده از شیوه های نامتعارف می تواند منجر به ایجاد سوءتفاهم و نهایتا شکست کمپین بازاریابی شود. عدم وضوح رمز موجود در این نوع کمپین ها، می تواند تفسیر و برداشت مخاطب را به بیراهه بکشاند.
- استفاده از برخی شیوه ها مانند دیوارنویسی در این نوع بازاریابی می تواند منجر به ایجاد تنش با مسئولان شهری شود.
- موانع پیش بینی نشده ای مانند شرایط بد آب و هوایی می توانند به راحتی تکامل کمپین های گوریلا مارکتینگ را تحت تاثیر قرار دهند.
- این یک شیوه بازاریابی با ریسک بالا است. زیرا هیچ تضمینی برای رسیدن به موفقیت در آن وجود ندارد.
- ۰۰/۰۴/۲۸